JL kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan (TS 27.7.), että valtion ei tulisi rajoittaa ihmisten oikeutta mennä naimisiin, koska kaikkia ihmisiä tulisi kunnioittaa yhtäläisesti.
Myös professori Tuomas Ojanen arvelee samansuuntaisesti, että jo 60 000 kannattajaa saaneella kansalaisaloitteella sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi ja miehen ja naisen välisen avioliiton säilyttämiseksi on huonot mahdollisuudet tulla hyväksytyksi, koska se kaventaisi ihmisoikeuksia.
Tässä päättelyssä ohitetaan se, että sukupuolineutraali avioliittolaki kaventaa lapsen perustavia ihmisoikeuksia.
YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 16. artiklan mukaan oikeus avioliittoon sisältää kaksi oikeutta: oikeuden solmia avioliitto ja oikeuden perustaa perhe.
Samaa sukupuolta olevat parit voivat perustaa perheen ainoastaan adoption avulla, jolloin lapsi ei saa korvaavaa kokemusta isästä ja äidistä, tai lisääntymisteknologian avulla. Naisparit käyttämällä ulkopuolisen luovuttajan spermaa ja miesparit käyttämällä luovuttajan munasolua ja sijaiskohtua, jolloin lapsi on syntymästään saakka erotettu joko biologisesta isästään tai äidistään.
Tältä pohjalta kanadalaisen McGillin yliopiston oikeustieteen professori Margaret Somerville päättelee, että sukupuolineutraali avioliittolaki loukkaa kolmea lapsen perustavaa ihmisoikeutta, jotka koskevat lapsen suhdetta alkuperäänsä, eli siihen, miten lapsi on saanut olemassaolonsa: lapsen oikeutta tuntea biologinen alkuperänsä, oikeutta olla biologisten vanhempiensa kasvatettavana ja kasvaa oman biologisen sukunsa yhteydessä sekä oikeutta omata vanhempi molemmista sukupuolista.
Alkuperäoikeuksien loukkaaminen tuottaa vakavia identiteettiongelmia, kuten ulkopuolisen luovuttajan avulla alkunsa saanut Narelle Grech toteaa: ”Miten kukaan voi ottaa toiselta vapauden tuntea itsensä? Tämä on ollut elämäni eräs kaikkein eniten ihmisyyttä loukkaavista kokemuksista. Yksi pahimmista tunteista on katsoa peiliin päivittäin ja kyseenalaistaa niin monia asioita.”
Koska sukupuolineutraali avioliittolaki loukkaa lapsen perusoikeuksia, sen kumoaminen, eli tarkalleen sanoen sen voimaan tulemisen estäminen, on perusteltua lapsen luovuttamattomien ihmisoikeuksien puolustamiseksi.
Tapio Puolimatka
professori
Jyväskylä(LUKIJOILTA: Turun Sanomat