Mediaväelle postia

Kuva: Pasi Turunen

Tervehdys mediaväki,

Eilinen YLEn teemailta sananvapaudesta ei kohdannut ongelmaa lainkaan. Sananvapautta rajoitetaan joka puolella, se ei vain näy muussa kuin mediasisällössä. Ongelma on siinä, että suomalainen valtamedia uutisoi asioista yksipuolisesti kertomalla vain yhtä näkökulmaa ja antamalla vain toiselle osapuolelle tilaa kertoa näkemyksiään. Viime aikoina erityisesti Facebook on alkanut rajoittamaan konservatiivisia näkemyksiä vetoamalla yhteisönormeihinsa. Näinpä yksi sun toinen on saanut bannia yhdestä päivästä kuukauteen pelkästään konservatiivisista mielipiteistään.

Toimin Aito avioliitto ry:n hallituksessa ja olemme lukuisia kertoja pyytäneet mediaa ottamaan meidän näkökulmamme huomioon ja antamalla meidän äänelle tilaa myöskin. Heurekassa pidimme seminaaria joitakin vuosia sitten ja pyysimme paikalle Ranskassa miljoonia ihmisiä kadulle saaneen La Manif Pour Tous-liikkeen johtajan Ludovine de La Rochèren pääpuhujaksi. Yksikään suomalainen paikalle kutsuttu media ei tullut Ludovinea haastattelemaan.
Miksi?Yritimme rikkoa median hiljaisuutta toistamiseen kutsumalla Yhdysvalloissa hyvin tunnetun Teksasin yliopiston sosiologian professorin Mark Regneruksen. Jälleen laitoimme kutsun kaikille merkittävillä medioille tulla paikalle haastattelemaan Markia. Yksikään suomalainen media ei tullut paikalle Markia haastattelemaan.

Kansalaisaloite avioliiton säilyttämiseksi miehen ja naisen välisenä pidettiin uutispimennossa siihen asti, kun alkoi näyttää, että se saavuttaa 50.000 allekirjoituksen rajan. Tahdon2013 oli näkyvästi esillä heti, kun heidän kansalaisaloitteensa julkistettiin. Ero näkyvyydessä televisiossa ja lehdissä sekä radiossa oli valtava. Tämä kuvasti oikein hyvin millainen arvomaailma mediakentällä vallitsee ja mitkä asiat ovat niitä, joita tuodaan esille ja mitä ei. Miten tämä toimii yhteen journalististen ohjeiden kanssa?Näitä esimerkkejä on lukuisia. Eräs toimittaja myönsikin, että heidän toimituksessaan toimittajat laittavat roskakoriin suoraan sellaisia lehdistötiedotteita, joiden sisältö on konservatiivista tai uskonnollista. Hänen käsityksen mukaan tämä on aivan yleistä joka toimituksessa eri puolilla Suomea. Sama linja näkyy eri keskustelupalstoilla, joita mm. maakunnalliset lehdet ylläpitävät. Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana yrittänyt olla aktiivinen keskustelija asiallisella tyylillä, perustellen, mutta kommenttejani ei julkaista, koska ne eivät ole ”suvaitsevaisia” vaan konservatiivisia.

Tiedoksi, en vihaa muukalaisia enkä homoseksuaaleja. Tämä kirjoitus on tyyliltään samaa, jota käytän. Asiallisesti, perustellen, tuomalla uusia näkökulmia. Minun näkökulmat eivät vain ole oikeita ja tästä syystä ääntäni ei saa kuuluviin.
Ongelma on siinä, että valtamedia on suvaitsevainen ja tämän suvaitsevaisuuden he ovat itse määrittäneet omalla tavallaan siten, ettei arvokonservatiivinen mielipide ole julkaisemisen arvoista. Tästä seuraa yksipuolisen uutisoinnin vaikutus yleiseen mielipiteeseen, joka vaikuttaa jopa tarkoituksellisekin. Hyvään journalistiseen tapaan kuitenkin kuuluu tuoda esille erilaisia näkemyksiä vaikkapa sukupuolineutraaliudesta, avioliitosta, translaista, äitiyslaista, maahanmuutosta. Tässä keskustelussa vastakkainen näkemys puuttuu aivan täysin suomalaisesta mediasta.

Kun nyt se ongelma sananvapauden kannalta näyttää olevan vaihtoehtomedia kuten MV-lehti, Oikea media jne. emme tunnista sitä missä ongelma oikeasti on. Se ongelma on valtamedian itsensä yksipuolisessa sisällössä. Ihmiset kaipaavat monipuolisuutta maahanmuuttokeskusteluun ja sukupuolineutraaliuteen esimerkiksi. Valtamedialla olisi mahdollista antaa vastakkaiselle näkemykselle turvallisesti ja laadukkaasti tilaa, mutta se ei tee sitä, vaan antaa tämän kysynnän tarpeen tyydyttämisen vaihtoehtomedian tehtäväksi.

Arvoisa valtamedia, te olette itse ongelma. Te loitte MV-lehden. Te olette menettäneet luottamustanne suomalaisten keskuudessa. Antakaa kaikille sananvapaus, joka meille suomalaisille kuuluu.
Ja muistakaa, teidän oma henkilökohtainen ideologia ei voi määrittää oman medianne linjaa.

Sananvapausterveisin,

Harri Saastamoinen
Äänekoski

Tämä teksti lähti kaikkiin merkittäviin medioihin päätoimittajilleen, pääministeri Sipilälle ja Julkisen sanan neuvostoon.