Puheeni syysjuhlassa

Otteita Aito avioliitto -yhdistyksen syysjuhlassa Tampereella pitämästäni puheesta:

Mihin Aito avioliitto -yhdistystä tarvitaan 1.3 avioliittolain muutoksen astumisen jälkeen? Näin minulta on kysyneet yhdistykseen kielteisesti suhtautuvat, kuin jotkut Aito avioliitto -työn ystävätkin.

Tämä kertoo tarpeesta edelleen kirkastaa yhdistyksen viestiä niin omille kuin ulkopuolisille toimijoille. Aito avioliitto ry ei ole koskaan ollut vain ja ainoastaan kampanjatoimisto avioliittolain muutoksen kumoamiseksi. Yhdistys toki ensisijaisesti keskittyi tukemaan Pasi Turusen ja Jukka-Pekka Rahkosen tekemää kansalaisaloitetta avioliittolain muutoksen kumoamisesta ja avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena liittona, kunnes pitkä prosessi tuli päätökseen helmikuussa 2017.

Aito avioliitto ry toimii naisen ja miehen välisen avioliiton aseman vahvistamiseksi, lapsen oikeuksien edistämiseksi sekä oikean sukupuolikäsityksen hyväksi.

Huomaa erityisesti tämä: ”Aito avioliitto yhdistyksen (yhtenä) tarkoituksena on myös edistää lapsen terveen sukupuoli-identiteetin kehittymistä siten, että pojan kasvua mieheksi ja tytön kasvua naiseksi tuetaan vahvistamalla sukupuolten luontaista erilaisuutta.”

Jokainen mediaa seuraavaa on huomannut tahdin kiihtyneen, kun ”sukupuolen moninaisuutta” iskostetaan yhteiskuntaan, eritoten kouluihin ja päiväkoteihin. Eläkkeellä oleva kirkon perhetyöntekijä ja Isän kaipuu -kirjan tekijä Saara Kinnunen kirjoitti viime viikolla Kotimaa -lehteen kolumnin, jossa oli fiktiivinen tilanne varhaiskasvatus-keskustelusta, jossa pyydettiin ettei lapselle päiväkodissa opeteta sukupuolen moninaisuutta tai kahden äidin perhemallia vastoin perheen vakaumusta.

Arvatenkin siitä nousi melkoinen haloo. Huvittavaa sinänsä, että vain fiktiivisen tilanteen kuvitteleminen, jossa ilmaistiin vanhemman toive ideologisen sukupuolikäsityksen välttämisestä sai sen aikaan. Ei ole näet lupaa edes kuvitella tilannetta, jossa sukupuolen moninaisuudelle sanotaan Ei.

Kotimaa -lehdessä otettiin kantaa Kinnusen tekstiin näin:
”Kinnusen näkemykset herättivät sosiaalisessa mediassa kiivasta keskustelua. Osa piti kirjoituksesta. Osa koki Kinnusen näkemykset konservatiivisiksi ja sukupuolivähemmistöjä vähätteleviksi ja kysyi, voiko kirkon perheneuvoja – eläkkeellä olevakaan – ajatella näin.”

Aivan käsittämätöntä tällaiset kommentit, ettei edes eläkkeellä oleva kirkon perhetyöntekijä saisi puhua biologiaan perustuvan sukupuolikäsityksen puolesta fiktiivisen tilannekuvauksen kautta. Saako ajatella, voiko ajatella? Sanoisivat suoraan, että Kinnunen ei saa ajatella itse, vaikka olisi jo eläkkeellä.

Onpa minuunkin, esimieheeni ja tuomiokapituliin otettu yhteyttä samalla idealla: voiko Koivula ajatella, ettei sukupuolia ole kuin kaksi? Voiko tällainen ihminen toimia nuorisotyössä, kirkon työssä? Kinnuselta ja Koivulalta puuttuu seta-sertifikaatti puhuttaessa sukupuolesta ja se tulee puuttumaan jatkossakin..

Ei ole Aito avioliitto -yhdistyksen lisäksi montakaan kriittistä ääntä sukupuolen moninaisuus-aattelle. Media ei halua antaa palstatilaa tällaisilla äänenpainoille ja jos joku onnistuu saamaan äänensä kuuluviin, niin hän saa kimppuunsa niin suvaitsevaiset/ja valtamedian koneiston.

Olen muutaman kerran kuullut harmiteltavan sitä, että Aito avioliitto ry perustettiin liian myöhään. Ymmärrän tämän ajatuksen sitä kautta, että avioliittolain muutoksen kumoamista emme pystyneet estämään. Virheellinen tasa-arvokäsitys oli saanut eduskunnan enemmistön näkökyvyn sumentumaan ja hylkäämään totuuden avioliitosta.

Pari päivää sitten havahduin ajattelemaan tätä ja kirjoitin siitä päiväkirjaani:
Aito avioliitto yhdistystä ei perustettu liian myöhään, vaan se perustettiin viimeisellä mahdollisella hetkellä ja juuri riiittävän ajoissa. Tämä oli minulle rohkaiseva ajatus. Sittenkin. Yhdistys on viimeisellä mahdollisella hetkellä synnytetty ja sen tarpeellisuus korostuu päivä päivältä, kun sukupuolineutraalia ideologiaa ajetaan suomalaiseen yhteiskuntaan kuin sitä kuuluisaa käärmettä pyssyyn.

Sukupuolineutraali ideologia on hullunkurinen käsite, ja en toistakaan sitä enää puheessani. Sukupuolineutraalin sijaan voisimme puhua vaikkapa sukupuolinegatiivisuudesta.Siitähän juuri on kyse: sukupuoli nähdään negatiivisten linssien läpi: rajoittava, stereotypinen, vanhanaikainen, sortava jne.
Aito avioliitto -yhdistys viestii sen sijaan sukupuoliystävällisyyttä yhteiskuntaan. On hienoa, että olemme naisia ja miehiä. On monta tapaa olla nainen, on monta tapaa olla mies. Meidän pitää nyt seistä erityisesti transsukupuolisuutta kokevien lasten ja nuorten puolella ja vastustaa kehitystä, jossa murrosikää yritetään keinotekoisesti estää hormonihoidoilla. Tyttöjen kasvua naisiksi ja poikien kasvua miehiksi, tulee tukea eikä estää. Muu on lasten kaltoinkohtelua.

Kirjoitin Facebook-seinälleni taannoin näin: tytöt ovat tyttöjä ja pojat eivät ole tyttöjä.

Pian minulle kommentoitiin tähän tyyliin: ”darling, sinähän et sitä päätä, harmittaako?” Joku erehtyi kirjoittamaan minulle tällaisenkin kommentin: ”ihan itsekö tuon keksit vai luitko sen mustakantisesta kirjasta?” Hän viittasi Raamattuun. Minä kirjoitin hänelle: ei, vaan luin sen valkokantisesta kirjasta, jonka kannessa luki ”biologia”. Kommentoijaa taisi ottaa päähän vastaukseni, koska hän poisti oman kommenttinsa. Kuvakaappaus sen sijaan jäi ilahduttamaan minua.

Tuhkakeskiviikkona 1.3 Aito avioliitto -yhdistyksen työt lisääntyivät.

Sukupuolinegatiivisen avioliittokäsityksen suorat ja epäsuorat seuraukset tulevat esiin viikko viikolta, kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta. Tätä hullutusta jatkuu niin kauan, kunnes se tulee ilmeiseksi kansalaisille ja päättäjien enemmistölle. Uutisotsikot synnyttävistä miehistä voi herättää kansalaiset ja toivottavasti myös nukkuvien puolueen. Ei nyt ole aika laittaa päätä pensaaseen, vaan sitkeästi puhua selvällä suomen kielellä tosiasioita.

Yhdistyksellä riittää haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Radio Patmoksella alkoi tällä viikolla Aito avioliitto -radio-ohjelma. Se kuuluu torstaisin klo 13 ja perjantaisin uusintana klo 21.30. Saan olla myös mukana tv-ohjelmissa, joissa käsitellään yhdistyksenkin näkökulmasta ajankohtaisia teemoja.

Aito avioliitto ry sai syksyllä valtakunnallisen rahankeräysluvan, joka on ovi monille uusille mahdollisuuksille.

Kiitos!


Kirjoittaja Susanna Koivula
Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja