Setasertifikaatti tulee, oletko valmis?

YLE:n uutisissa 29.6.2018 kerrottiin, että Helsingin seniorityössä testataan tulevana syksynä sateenkaarisertifikaattia, joka on ollut käytössä aiemmin Hollannissa ja Ruotsissa.

https://areena.yle.fi/1-4475643
Kyseessä on ehta setasertifikaatti, josta kirjoitin jo liki kaksi vuotta sitten!

”Suomessa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta saa näemmä puhua, mutta vain jos puhe on seta-sertifioitua. Muiden äänien kuuluminen jostain syystä ei sovi tähän moniääniseen yhteiskuntaan..”http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219638-jep-vain-seta-sertifioitu-puhe-sallittu

Helsingin Kinaporin ja Kampin palvelutalossa kokeillaan tätä sateenkaarisertifikaattia ensiksi ja se aloitetaan uudelleen kouluttamalla sosiaali-ja terveysalan henkilökuntaa ajattelemaan ja toimimaan sateenkaariliikkeen arvojen mukaan! YLE:n uutisessa sanottiin: ”henkilökuntaa koulutetaan ymmärtämään sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuutta”.

Ymmärtämättömät työntekijät pitää saada siis ”ymmärtämään”, että sukupuolen voisi itse valita tai, että sukupuolia olisi muitakin kuin mies ja nainen. Mitäpä jos työntekijä tai palvelutalon asukas ilmaisee, että aito avioliitto on vain naisen ja miehen välinen juttu? Entäpä jos työntekijä näkee samaa sukupuolta olevien väliset suhteet vakaumuksensa vastaisena? Siitä ei saa kivaa värikästä tarraa, vain ”kiltit” saavat..

Jos joku työntekijä tai vaikka palvelutalon asukas ei täytä sertifioinnin vaatimuksia, saa varmaankin kuulla toimivansa työyhteisön tai palvelutalon periaatteiden vastaisesti. Tällaista henkilöä ohjataan pehmeästi pakottaen, joko muuttamaan käsityksiään tai vähintään vaikenemaan niistä.

Seta ry:n edustaja Aleksina Tikkunen kertoo sertifioinnista näin tuossa samaisessa uutisessa:

”kun sateenkaariseniori astuu tällaiseen sertifioituun organisaatioon, niin siellä on sellainen sateenkaaritarra ovessa,mikä heti kertoo, että se paikka on semmoinen heille turvallinen ja siellä on osaamista ja siellä voi olla oma itsensä. Pystytään takamaan se sillä, että tähän sertifiontiprosessiin sisältyy sen koulutuksen lisäksi sitten arvointia ja kun on tsekattua että ne —edistystä on tullut ja organisaatio on sitoutunut siihen toimintaan niin ja sit vasta organisaatio saa sen sertifikaatin.”

Kuulostaa todella painostavalta hankkeelta, jossa arvioidaan ja valvotaan sitä,onko palvelutalossa ollut riittävän ei-heteronormatiivinen ja ei-binäärinen atmosfääri.

Silloin, kun sateenkaariliike puhuu turvallisesta tilasta, on hälytyskellojen syytä soida.Turvallinen tila luodaan painostamalla ihmisiä käyttäytymään kuin kaikki, mitä sateenkaariliike uskoo, olisi totta ja hyvää. Tarrojen lisäksi taitaa olla jaossa myös leimoja.

Ammattitaidoton,
ymmärtämätön,
vaarallinen.

Enpä ihmettelisi, jos näitä iskettäisiin ottaan niille, jotka eivät halua osallistua kyseiseen koulutukseen ja niille, jotka eivät sitoudu eivätkä kannata setasertifioitua ajattelua.

Ollaksesi hyvä sosiaali- tai terveysalan työntekijä tai ihminen ylipäätänsä, sinun ei tarvitse täyttää setasertifikaattia. Ihmisten on hyvä oppia toimimaan toisin ajattelevien ihmisten kanssa ja hyväksyä sekin, että kaikki eivät jaa samaa näkemystä sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai avioliitosta.

Sateenkaariliike ei ole koko kansan asialla,vaan omalla.Se valtaa omalla aattellaan ja tunnuksellaan kaupungintalot, alttarit,koulut,kirjastot ja nyt myös palvelutalot.

YLE:n uutinen setasertifoiduista palvelutaloista on huolestuttava kuultavaa. Se on omiaan vaarantamaan sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden oikeuden omaan vakaumukseen.

Sexpon ahdistellessa Lahden kristillistä koulua setasertifikaatin puuttumisesta ja Seta ry:n sertifioidessa palvelutaloja, on tärkeää pitää ääntä sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. Ei ole vaarallista, loukkaavaa tai syrjivää esimerkiksi kohdella ihmisiä miehinä tai naisina, kannattaa aitoa avioliittoa, sitoutua kristilliseen seksuaalietiikkaan tai pitää äitiä sekä isää tärkeinä lapsille. Mikään näistä ei ole yhteiskunnalle vahingollisia asioita, päinvastoin.

Minä tiedän miltä tuntuu, kun ei omista setasertifikaattia. Se on samaan aikaan vapauttavaa, että varsin haastavaa. Suosittelen!

Susanna Koivula
Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja