Suomen suurlähetystölle luovutettiin vastalause Norjassa

Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan erikoinen oikeudenkäynti on saanut kansainvälistä huomiota ympäri maailmaa ja herättänyt vakavaa huolta.

Oslossa järjestettiin juuri ennen oikeudenkäyntiä sunnuntaina 23.1.2022 Suomen suurlähetystön edessä syytettyjä tukeva tilaisuus, johon osallistui noin 120 henkeä. Taustalla oli useita eri järjestäjiä. Tilaisuus alkoi kitaran soitolla, jonka jälkeen nähtiin puheita pitämässä useita tunnettuja poliitikkoja ja järjestöjen edustajia, kuten kansanedustajana pitkään toiminut Anita Apelthun Sæle sekä poliitikko, toimittaja ja Oslo Symposiumin edustaja Bjarte Ystebø.

Tilaisuuden puheissa tuli esiin vakava huoli sanan- ja uskonnonvapauden tilanteesta. Päivi Räsänen on saanut osakseen paljon sekä kunnioitusta että myötätuntoa norjalaisten keskuudessa. Monet ovat järkyttyneitä, miten suomalainen oikeuslaitos voi kohdella ketään tällä tavalla kristillisen vakaumuksen esiin tuomisen vuoksi ja tilanne on vakava loukkaus perusoikeuksia vastaan. Jotkut pitivät asiaa jo alkaneena kristittyjen vainona ja siteerasivat ilmausta ”Teitä viedään oikeuden eteen”. Asetelma, jossa valtakunnansyyttäjän syytteiden kohteeksi on joutunut isoäiti ja arvostettu poliitikko vakaumuksensa vuoksi, tekee asian vielä pahemmaksi.

Tilaisuuden lopussa Bjarte Ystebø kertoi, että Suomen suurlähettiläälle Mikael Antellille toimitetaan kirje, jonka hän luki englanniksi ääneen tilaisuudessa.

 

Poliitikko, toimittaja ja Oslo Symposiumin edustaja Bjarte Ystebø luki ääneen nootin Suomen suurlähetystölle Oslossa englanniksi. Sen voi kuunnella videolta kohdasta 40:57 alkaen. Alla nootti on käännetty suomeksi suoraan puheesta kuultuna.

 

”Suomen kansakunnalle /suurlähettiläs Mikael Antell

Niiden ihmisten puolesta, jotka ovat läsnä tässä rauhallisessa mielenilmauksessa Oslossa ja tuhansien ihmisten puolesta eri organisaatioissa Norjassa. Tänä päivänä me protestoimme Päivi Räsäsen kohtelua vastaan Suomen rikosoikeusjärjestelmässä. Olemme huolestuneita ihmisoikeustilanteesta maassanne ja mitä tämä tapaus häntä vastaan voi aiheuttaa suomen kansalaisille. Jo yksinään se seikka, että Päivi Räsästä on tutkittu, kuulusteltu ja syytetty esillä olevista asioista, on loukkaus hänen sananvapauttaan vastaan riippumatta hänen oikeudenkäyntinsä tuloksesta. Seisomme sekä hänen että kristillisen yhteisön rinnalla Suomessa tänä pimeänä aikana suomalaisessa historiassa. Suomen ylpeä lippu, jota me kunnioitamme, edustaa rauhan, vapauden ja demokratian historiaa. Lipun keskellä seisoo Jeesuksen Kristuksen risti. Risti on toivon symboli kansoille kaikkialla maailmassa, koska se myös edustaa niitä arvoja. Pyydämme Suomen oikeusistuinta tekemään valtavan selväksi, että Suomessa on yhä sananvapaus ja uskonnonvapaus ja pyydämme suomalaisia poliitikkoja käyttämään laillista valtaansa varmistamaan, että kristittyjen rikossyyttäminen heidän hartaiden uskomustensa takana pysymisen vuoksi ei tapahdu enää ikänä Suomen upeassa valtiossa. Jumala on siunannut Suomea tähän asti. Me rukoilemme edelleen jatkuvaa siunausta Suomelle ja Suomen kansalle, meidän rakkaille naapureillemme ja ystävillemme.”

Juhlahetki, Bjarte Ystebø kehottaa yleisöä juhlapuheiden jälkeen:

Kaikki, nostakaa Raamattunne ilmaan nyt!

Seuraavaksi hän ilmoittaa norjaksi, että suurlähetystön päällikön sijainen, Maria Forslund, tulee paikalle vastaanottamaan kirjeen. Hän kiipeääkin saman tien lavalle ja kirje luovutetaan hänelle yleisön taputusten saattelemana.

Suomen Oslon suurlähetystön päällikön sijainen, lähetystöneuvos Maria Forslund ottaa vastaan nootin.

Bjarte Ystebø toteaa tilaisuuden päättyneeksi ja kiittää tuhannesti kaikkia paikalle saapuneita. ”Rukoilemme Päivin puolesta, Suomen puolesta ja seuraamme asiaa. Tuhat kiitosta tästä päivästä.”

Norjalaisissa ja monissa muissa ulkomaalaisissa lehdissä on ollut artikkeleita huomiota herättävästä oikeudenkäynnistä Suomessa. Asiasta kirjoittaa muun muassa Norge IDAG, jossa on oheinen video tapahtumasta ja Aasiassa asiaan on kiinnittänyt huomiota Singapore Time.

Valokuva Singapore Time lehdessä.

Amerikkalainen CBN kirjoittaa suurin otsikoin: ””

Laitonta siteerata Raamattua? Suomalainen poliitikko taistelee uhkaa sananvapautta vastaan oikeudenkäynnissä koskien Raamatun jakeiden julkaisua.

CNE julkaisi hetki hetkeltä kuvauksen oikeudenkäynnistä.

Tukimielenilmauksesta Oslossa ja nootin luovuttamisesta Suomen suurlähetystölle on täysi video, jonka voi katsella täältä.