Uskonnon- ja sananvaudelle voitto Raamattukäräjillä

Helsingin käräjäoikeus antoi 30.3.2022 kello 13:00 vapauttavan päätöksen kansanedustaja Päivi Räsäselle ja piispa Juhana Pohjolalle koskien kaikkia syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Eduskunnan Pikkuparlamentissa pidettiin tiedotustilaisuus asiasta, jossa asianomaiset helpottuneen oloisina kommentoivat asiaa ja vastasivat yleisön kysymyksiin.

”Pidän suuressa arvossa sitä, että oikeus tunnustaa sananvapauden ja uskonnonvapauden merkityksen. Toivon, että tämän päätöksen myötä muiden ei tarvitse vastaavaa prosessia käydä läpi”

, huojentunut Päivi Räsänen sanoi tiedotustilaisuudessa. Hän myös rohkaisi kaikkia käyttämään sananvapautta.

Oikeuden päätös on hyvin tärkeä sekä uskonnon- että sananvapauden kannalta ja sen vuoksi se piti yllä hieman jännitystä, vaikka vapauttavaa päätöstä osattiin odottaa monestakin syystä. Sananvapaus sisältää oikeuden ilmaista myös asioita, jotka joku voi kokea loukkaavaksi. Yksinään se, että joku subjektiivisesti kokee ilmaistun asian loukkaavaksi, ei tee siitä laitonta.

Langettava päätös olisi rajoittanut uskonnonvapautta hyvin oleellisella tavalla estäen jopa opettamasta Raamatun mukaisia asioita sellaisina, kuin ne siellä lukee ja kristillisen opin esillä pitämistä netissä. Päätös oli helpotus myös laajemminkin sananvapauden kannalta. Samassa oikeusjutussa oli vaadittu Lähetyshiippakunnan esillä pitämien julkaisujen lisäksi sensurointia YLE:n esillä pitämään materiaaliin eli leikkaamaan pois osa videosta. YLE vastusti leikkaamista omassa kannanotossaan todeten, että leikkaaminen vääristäisi keskustelua ja historiaa.

Ellei päätöksestä valiteta, se saa lainvoimaisuuden 30 päivän kuluttua. Oikeuden tekemälle päätökselle antaa lisävoimaa se, että oikeus istui kolmen tuomarin kokoonpanossa ja päätös oli yksimielinen. Huomiota kiinnitti myös se, että syyttäjiä oli istunnoissa paikailla kaksi tavanomaisen yhden sijaan. Ilta Sanomien haastattelussa syyttäjä oli pitänyt valituksen tekemistä hovioikeuteen ”todennäköisenä”.

Jo nyt tiedetään samanlainen, kaikki oikeusasteet läpi käynyt pastori Åke Greenin ennakkotapaus Ruotsista, jonka perusteella saa kuvan, että valituksella ei olisi juurikaan mahdollisuutta menestyä. Ruotsissa ylemmat oikeusasteet olivat hylänneet syytteet ja korkein oikeus kommentoi, että syytteet eivät menisi läpi myöskään EIT:ssä, jos sinne asti edettäisiin.

 

31.3.2022 11:55 Lisätty havainto oikeuden kokoonpanosta.

31.3.2022 15:58 Lisätty tieto syyttäjän mahdollisesta valitusaikeesta.