World Family Summit 2017

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa pidettiin 25-28.05.17 maailmanlaajuinen aitoa avioliittoa ja luonnollista perhettä puoltava konferenssi. Järjestäjänä oli kansainvälisesti operoiva International Organization for the Family (IOF) ja tapahtumaa isännöivät Budapest Demographic Forum, World Congress of Families sekä One Of Us.

Monimuotoisuus ja kansainvälisyys avioliitto- ja perhetyössä

Budapestin strategisimpiin paikkoihin Novotel-hotellin yhteydessä sijaitsevaan konferenssikeskukseen kokoontuivat noin 2000 ihmistä eri puolilta maapalloa. World Family Summit- nimisessä tapahtumassa edustettuina olivat järjestöjä, yhdistyksiä, poliittisia- sekä uskonnollisia vaikuttajia. Erityisen vaikuttavia puheenvuoroja kuultiin nuorisojärjestöjen edustajilta sekä mm. Martin Luther Kingin lähisukulaiselta, rva. Alveda C. Kingiltä, joka estyi tulemasta paikalle, mutta lähetti koskettavan videotervehdyksen konferenssiväen kuunneltavaksi. Muita osallistujia olivat suurperheyhdistyksen edustajat ainakin Ruotsista, Puolasta, Sveitsistä ja Italiasta, ranskalaisen avioliitto- ja perhejärjestö La Manif Pour Tous’in Suomessakin vieraillut presidentti Ludovine de la Rochére, kanadalaisen äitiysjärjestö Real Women of Canada sekä isäntämaa Unkarin oman perhejärjestön ja Mum, Dad & Kids- yhdistyksen perustajajäsen Edit Friwaldsky.

Poliittisen kentän edustus oli vaikuttava. Unkarin pääministeri Viktor Orbanin ja Unkarin perheministerin (kyllä! heillä on sellainen!) Katalin Novakin lisäksi paikalle ehtivät useat Euroopan Parlamentin jäsenet, joista tapasin henkilökohtaisesti Slovakian Anna Záborskán. YK:n lähettiläistä juttelin nigerialaisen Usman Sarkin kanssa.

Uskonnollisten yhdyskuntien edustajisto oli niin ikään kansainvälinen ja kirjava. Paikalle ehtivät niin evankelis-luterilaisen kirkon pastoreita kuin myös katolisen kirkon edustaja, sekä Venäjän ortodoksisen kirkon pastori Dmitry Smirnov ja Singaporen baptistikirkon pastori Lawrence Khong. Niin ikään juutalaisen yhdyskunnan rabbi oli paikalla.

World Congress of Families isännöi Budapestissa yhdettätoista World Family Summitia. Maailmanlaajuisen kongressin lisäksi järjestetään säännöllisin väliajoin alueellisia konferensseja, joissa on mahdollista verkostoitua tiiviimmin ja suunnitella paikallisempia strategioita avioliiton ja perheen vakauttamiseksi.

Perheystävällinen maa

Budapestin-konferenssin teemana oli Let’s make family strong again (Tehkäämme perheestä jälleen vahva). Painopiste oli perhepolitiikassa; sen järkevässä ja pitkäntähtäimen toteuttamisessa. Väestönkasvun elvyttäminen ja vanhemmuuden käytännön tukeminen olivat etusijalla. Useimmat länsimaat kärsivät väestönkasvun alenemisesta ja sen myötä väestörakenteen ikääntymisestä, samalla kun maita kohtaa lapsivähyys. Konferenssissa puhuttiin yleisesti ”demografisesta talvesta” kuvaamaan tätä ilmiötä.

Teemaan kiinteästi kuuluva aihe oli nuorten toimijoiden kouluttaminen ja aktivoiminen avioliitto- ja perhetyöhön. Unkarin Citizen Go-järjestön Eszter Zaymus käytti puheenvuoron kertoakseen, miten Unkari on onnistunut tavoitteessaan mobilisoida nuoremmat sukupolvet. Makedonialainen panelisti kertoi, kuinka aidon avioliiton ja perheen positiivinen sanoma leviää maan televisiossa. Makedonialainen tv lähettää coca-cola-, auto- ja kännykkämainosten lomassa kauniita ja rohkaisevia perhemainoksia, joiden kohderyhmänä ovat juurikin nuoret, perhettä suunnittelevat kansalaiset.

Unkari on syystä julistautunut ”perheystävälliseksi maaksi”. Maassa on pitkän laskusuhdanteen jälkeen saatu avioliittoluvut nousemaan. Käyttöön on otettu niin äitiysavustus (209 euroa/lapsi) kuin kolmen vuoden maksettu vanhempainvapaa, sekä kotihoidontuki, joka voidaan maksaa äidille, isälle tai isovanhemmalle. Jos perheeseen syntyy kolme tai useampia lapsia, perheelle myönnetään 93 euron kuukausittainen kasvatustuki aina siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää kahdeksan vuotta. Naiset, jotka ovat olleet ansiotyössä 40 vuotta, voivat siirtyä täydelle eläkkeelle, jotta he voivat hoitaa lapsenlapsiaan.

Eräs hyvin merkittävä strategia on ollut perhepolitiikan irrottaminen muusta politiikasta. Poliittisten päätösten keskiössä on nykyään Unkarissa perhe. Lainsäädäntöä kehitetään siten, että perhevaikutukset otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa.

Perättömiä huhupuheita

Kuten kenties arvata saattaa, World Family Summitista eivät kaikki tykkää.  Tapahtuma ja sen järjestäjät on julkisuudessa median toimesta tahdottu leimata ”ihmisvihaajiksi” ja ”vähemmistöjen sortajiksi”. Lehtien kirjoittelu on konferenssin pitämisen aikoihin  ollut tarkoitushakuista, pikkusieluista ja epäkypsää. Tieto siitä, että Euroopan Unionin alueella kokoonnutaan eri puolilta maailmaa keskustelemaan avioliitosta miehen ja naisenvälisenä liittona, sekä käsittelemään luonnollista, äidin ja isän muodostamaa perhettä yksikkönä, joka ansaitsee lainsäädännöllisen erityissijan ja yhteiskunnan tuen, on joillekin ilmeisesti liikaa. Jälkikäteen on helppo todeta, että puheet ovat tuulesta temmattuja. Emme kuulleet monipäiväisen konferenssin aikana halaistua sanaa, emme tavuakaan, ihmisvihamielistä retoriikkaa. Ihmiset olivat ystävällisiä, fiksuja ja asiaansa perehtyneitä. The Independentin kaltaisten lehtikirjoittelujen loukkaava sävy ja väitteet ”äärioikeistolaisuudesta” hämmensivät. Koin, että media puhuu eri planeetasta.

Suomi ensimmäistä kertaa paikalla

Vaikka kyseessä oli yhdestoista World Family Summit, kerta oli Suomen kannalta historiallinen: tänä vuonna Suomi oli ensimmäistä kertaa edustettuna konferenssissa. Suomesta lähtivät kaksi Aito avioliitto ry:n hallituksen jäsentä Budapestiin, joista toinen on allekirjoittanut. Erityisen ilahduttavaa oli saada puhua International Organization for the Familyn puheenjohtajan, Brian S. Brownin kanssa. Riemu siitä, että Suomesta oltiin edustettuna, oli molemminpuolinen.

International Organization for the Familyn perintöä on Kapkaupungissa viime vuoden joulukuussa allekirjoitettu niin sanottu Kapkaupungin julistus. Kyseisen julistuksen sanoma kuuluu, että avioliitto naisen ja miehenvälisenä instituutiona on ”jokaisen oikeudenmukaisen yhteiskunnan sydämessä”. Julistuksen voi allekirjoittaa verkossa kuka tahansa.  Budapestin-konferenssissa palattiin useasti puheenvuoroissa Kapkaupungin julistukseen. Etenkin Afrikanmaiden edustajat pahoittelivat sitä, että rikkaat länsimaat, kuten Yhdysvallat, uhkaavat kehitysavun lopettamisella niitä maita, jotka eivät suostu taipumaan hlbti- järjestöjen sukupuolineutraalille agendalle. Käytännössä Suomen kaltaiset maat kiristävät köyhiä maita avunannon lopettamisella, jos nämä eivät suostu tunnustamaan sukupuolineutraalia avioliittolakia tai raivaamaan tietä gender-ideologiselle kouluopetukselle. Tunsin hallituksemme puolesta syvää häpeää, kun kuuntelin näitä ihmisiä. Kuitenkin YK:n jäsenmaista ainoastaan 24 kpl 190:stä on säätänyt sukupuolineutraalin avioliittolain- eli suuri enemmistö pitää avioliittoa naisen ja miehenvälisenä.  Kapkaupungin julistus on todella tärkeä kannanotto ja on erittäin toivottavaa, että ihmiset kävisivät sen allekirjoittamassa. Se on selkeä ja helppo tapa osoittaa tukensa kolmansille maille tässä poliittisessa, ankaraksi käyneessä  taistelussa.

Lopuksi

Juuri ennen konferenssin päättymistä siemailin kahvia aulassa. Brian Brown käveli luokseni merkitsevin katsein:

Haluaisitteko joskus järjestää Suomeen alueellisen konferenssin?

Niihin mietteisiin oli erityisen hyvä lopettaa World Family Summit vm. 2017.

 

Sarah Rizzo

vpj. Aito avioliitto ry

International Organization for the Family verkossa: https://profam.org/

Twitterissa:

https://twitter.com/ProFam_Org?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fprofam.org%2F

Kapkaupungin julistus ja allekirjoitussivu:

https://www.opus-ups.com/p/cape-town-declaration