Virossa iso mielenosoitus eduskunnan edessä

Virolainen perhejärjestö SAPTK järjesti Tallinnassa suurmielenosoituksen Viron eduskunnan edessä eli paikallisella kielellä ilmaistuna ”Riigikogu ees” lauantaina 27.5.2023, jonka teemana oli avioliiton, sananvapauden ja virolaisen yhteiskunnan suojeleminen. Tilaisuus sujui rauhallisesti ja miellyttävästi ilman minkäänlaisia häiriöitä. Tapahtumapaikalle oli rakennettu esiintymislava, äänentoistolaitteet ja iso tv-näyttö. Aurinkoinen sää suosi tilaisuutta.

Väkeä paikalla paljon

Eduskunnan edessä oleva kenttä Lossi Plats ja vastapäisen Aleksander Newskin ortodoksisen katedraalin rappuset olivat täynnä väkeä, samoin siitä poispäin lähtevät kadut. Ihmiset kannattelivat monenlaisia kylttejä, joillakin oli Viron lippuja tai puolueiden lippuja ja siellä täällä näkyi tilaisuuden järjestäjän logolla varustettuja sinisiä ja pinkkejä ilmapalloja.

Puhujat yhteiskunnan huipulta

Tilaisuuden ohjelma alkoi kello 12 jatkuen noin kolme tuntia siitä eteenpäin. Tilaisuuden avasi kansanedustaja ja SAPTK-järjestön johtaja Varro Vooglaid.

Tilaisuuden arvovaltaisuutta kuvastaa se, että puheenvuoron käytti kuusi kansanedustajaa, yksi EU-parlamentin jäsen (myöskin aiempi kansanedustaja), puolustus- ja turvallisuuskeskuksessa (ICDS) työskentelevä reservin upseeri, sekä useita kirkon, lehdistön ja kulttuurin edustajia, elämänkulttuurin instituutin edustaja sekä ProLife-järjestön edustaja. Ohjelma koostui puhujien juhlapuheista, joiden välissä oli sekä rennon viihdyttäviä että hyvin korkeatasoisia perhebändien musiikkiesityksiä. Tilaisuuden suuruus ja laaja, korkeatasoinen ohjelma yllätti myönteisesti ja ilahdutti.

Puheiden lisäksi näimme videon, jossa 5 lapsen äiti kertoi videolla elämästään, yhteiskunnan tuista ja avioliitosta.

Sen voi katsella kohdasta 1:00:40 tilaisuuden täydeltä videotaltiolta.

Avioliiton merkitys suhteessa Viron perustuslakiin

Tilaisuudessa nähtiin myös video, jossa haastateltiin lakiasioista kansanedustaja Varro Vooglaidin isää Ülo Vooglaidia, joka on emeritusprofessori ja kolmen kauden aiempi kansanedustaja sekä perustuslakia säätäneen valiokunnan jäsen. Hän kommentoi vuonna 1992 voimaan tullutta Viron perustuslain pykälää 27, jossa sanotaan perheen olevan valtion erityisessä suojeluksessa.

Avioliiton merkitys ja tarkoitus tulee hyvin esiin Viron perustuslain kautta, jota laadittessa ajateltiin erityisesti kansakunnan säilymistä ja Viron pienen kansan etua. Jotta Viron pieni kansa säilyisi ja vahvistuisi, laadittiin tuo perhettä suojeleva pykälä 27. On täysin selvää, että tässä asiayhteydessä avioliitto tarkoittaa miehen ja naisen liittoa, ei mitään muuta.

Eikö mikään ole enää pyhää?

Ihmiset olivat järkyttyneitä ja loukkaantuneita siitä, että Kaja Kallaksen hallitus ei halua kunnioittaa edes pyhiä asioita, kuten miehen ja naisen avioliittoa. ”Eikö mikään ole enää pyhää”, kysyttiin puheenvuorossa. Homous on hyvin vastakkainen asia avioliitolle. Siksi sen liittäminen millään tavalla avioliittoon on äärimmäisen loukkaavaa aivan riippumatta, oletko kristitty vai et. Loukkaavuuden lisäksi se on haitallista koko yhteiskunnan hyvinvoinnille ja Viron kansan säilymiselle. Puheenvuoroissa jäsennettiin tuota asiaa sekä maallisten haittojen kautta että rukoiltiin vahvasti Viron kansan yhdessä pysymisen, yhtenäisyyden ja säilymisen puolesta. Valheavioliitto ei mahdu samaan koriin miehen ja naisen avioliiton kanssa. Jos jatkossa homoliiton väitetään lainsäädännössä olevan sama kuin avioliitto, se rikkoo Viron kansan pysyvästi. ”Avioliiton merkityksen väärentävää lakia ei haluta, sellaiseen ajatukseen ei alistuta ja sellaista valhetta ei kunnioiteta”, totesi kansanedustaja Varro Vooglaid ja muutkin puhujat. ”Laki ei voi muuttaa avioliiton merkitystä”, sanoi Maria Madise, Elämänkulttuurin instituutin johtaja.

Voimakasta arvostelua pääministerille totuuden muuntelusta

Erityisen loukkaantumisen, suuttumuksen ja tyytymättömyyden aiheuttajana kuulosti laajasti olevan reformipuolueen kansanedustaja Kaja Kallas, josta tuli pääministeri 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Häntä syytettiin useammassakin puheenvuorossa härskistä valehtelusta, kun hän oli aiemmin sanonut esimerkiksi, että ”eihän Virossa yksikään puolue halua koskea avioliittoon” syyttäen välittömästi muita valehtelijoiksi, kun sellaisesta uhasta oli mainittu. Nyt hän itse kuitenkin liki hallituksensa ensi töinä alkoi ajaa avioliiton merkityksen tuhoamista Virossa, vaatien homosuhteiden samaistamista avioliitoksi. Muutos, jonka mahdollisuuden hän oli aiemmin kiistänyt.

Jotain tyytymättömistä tunnelmista uutta pääministeriä ja hallitusta kohtaan saattoi päätellä jo ennen tilaisuutta ja yleisötulvaa esillä olleista kylteistäkin. ”Peräänny Kaja Kallas! Me emme jää vaiti!”

Kaja Kallaksen puolue ei voisi yksinään ajaa läpi yhteiskunnalle haitallisia liberaaleja tavoitteitaan, tai edes yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa, mutta ”Eesti 200”-puolueen yllättävän vaalivoiton ja hallitukseen tulon seurauksena hänen aiemmat puheet ovat kääntyneet, ja nyt on moni yhteiskunnan ja kansakunnan hyvinvointiin vaikuttava asia tullut uhanalaiseksi Virossa.

Päättäväisinä yhdessä uutta uhkaa vastaan

Puheenvuoroissa tuli esiin aiheellinen huoli koko maan kehityksen suunnasta nyt, kun uusi hyvin liberaali Kaja Kallaksen hallitus tuli valtaan. Huolta herätti samat ikävät seuraukset kouluille ja sananvapaudelle, jotka on jo Suomessa nähty. Tilanne on silti Virossa vielä nyt paljon parempi, kuin mitä Suomessa oli avioliittolain sisältöä muutettaessa. Virossa sekä kirkko että rivikansalaiset ovat päättäväisiä halussaan pysäyttää kansakunnalle vahingollinen lainsäädäntöhanke ja sitä edistämään pyrkivä propaganda. Tekipä valtio mitä syvästi loukkaavaa tai vastenmielistä tahansa, niin kansalaiset eivät ota sitä vastaan, eivät hyväksy sitä ja vastustavat sitä. Virolaisten päättäväisyys tuossa on ihailtavaa. He ovat ennenkin eläneet vaikeissa oloissa, jossa pitää suojella ja säilyttää kansakunnan omia hyviä arvoja ja kulttuuria ulkoista hyökkäystä vastaan.

Objektiivi-lehden päätoimittaja ja SAPTK-järjestön neuvoston puheenjohtaja Markus Järvi julkaisi tilaisuuden lopussa julistuksen, jota Viron kansalaiset voivat tukea ja allekirjoittaa netissä. Lahjoituksia järjestölle voi antaa täällä.

Hyvä musiikki kevensi vakavaa asiasisältöä

Tilaisuuden juontaja Raimondo Laikre yllätti erinomaisella lauluäänellään ja häntä säesti Tõnu Laikre pianolla.

Suomesta selvä tuenilmaus tapahtumalle ja Viron kansalle

Suomen lippu yleisömassan joukossa.

Koko tilaisuuden videotallenne löytyy täältä. Tilaisuudessa luettiin myös Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtajan tervehdys Suomesta viroksi käännettynä, joka löytyy videolta alkaen likimain kohdasta 1:52. Ihmisten huomio kiinnittyi siniristilippuun, kun asiasta kuulutettiin ja ihmiset kuuntelivat keskittyneesti sen jälkeen viestiä Suomesta. Lausunnossa todetaan esimerkiksi se tosiasia, että avioliiton merkityksen väärentäminen lainsäädännössä on ensimmäinen askel kohti laajempaa sukupuoli-ideologian syöttöä, joka on erittäin haitallista nuorille, etenkin tytöille.

Moni virolainen tuli kättelemään ja juttelemaan ilahtuneena siitä, että Suomesta on tultu mukaan puolustamaan pyhää asiaa ja virolaisen yhteiskunnan terveenä säilymistä!

Korjaus 2.6.2022 2:12 Markus Järvi on SAPTK:n neuvoston (ei hallituksen) puheenjohtaja.