Unkarin yllättävä perhepolitiikka kantaa hedelmää

Puhuttaessa tärkeimmistä innovaatioista, ainakin Suomessa nostetaan ensimmäisenä esiin erilaiset teknologiset ratkaisut ja keksinnöt. Unkarissa tilanne on toinen. Siellä perhepolitiikka on asetettu yhdeksi keskeisimmistä innovaatioalueista, ja sen hoito on sijoitettu kulttuuri- ja innovaatioministeriöön ajatuksella, että maata tulee kehittää ja innovaatiopolitiikkaa ohjata perheiden ja lasten hyvinvoinnin lähtökohdista.

Unkarin perhepolitiikan suunnittelun ytimessä ovat lapsiperheisiin kohdistuvat veroratkaisut, joiden avulla maa on kyennyt saavuttamaan yllättäviä tuloksia aikaan. Niistä enemmän tuonnempana, mutta seuraavassa kaksi ideaa, jotka ovat saaneet nuorissa perheissä innokkaan vastaanoton:

  • Alle 30-vuotiaana synnyttävä äiti vapautetaan tuloverosta 30 ikävuoteen asti. Senkin jälkeen hän saa lasten lukumäärään perustuvia verohelpotuksia ja synnytettyään neljännen lapsensa, äiti ei enää koskaan maksa tuloveroa!
  • Toinen idea on isovanhemmille tarjottava lastenhoitovapaa, eli jos lapsen perhe saa vauvan, isovanhempi voi jäädä laillisesti hoitovapaalle ja työnantajan on siihen suostuttava.

Perhepolitiikka presidentin sydämen asia

Unkarin perhepolitiikan keskeinen arkkitehti on vuodesta 2022 maan presidenttinä toiminut Katalin Novák, joka käynnisti perhepoliittisen ohjelman tultuaan nimitetyksi perhe- ja nuorisoasiain valtiosihteeriksi vuonna 2015. Yksi hänen aloitteistaan on perheasioihin keskittyvä Budapest Demographic Summit –konferenssi. Osallistuin ainoana suomalaisena tähän kansainväliseksi huippukokoukseksi kasvaneeseen ja nyt jo viidettä kertaa järjestettyyn tapahtumaan syyskuussa 2023, ja saatoin vain hämmästellä sen antia, jota yleisölle tarjoiltiin noin 60 puhujan ja panelistin toimesta kahden päivän aikana.

Konferenssiin osallistui noin 500 vaikuttajaa edustaen pääasiassa kristilliskonservatiivisia puolueita ja yhteisöjä Euroopasta ja Yhdysvalloista, mutta paikalla oli myös kymmeniä vaikuttajia useista arabimaista. Osallistujat olivat valtioiden päämiehiä, huippupoliitikkoja, kirkkojen ja järjestöjen johtajia sekä eri alojen asiantuntijoita, jotka keskustelivat ajankohtaisimmista ja tärkeimmistä perheiden ja lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Tämän vuotisen konferenssin teemana oli Perhe: Avain turvallisuuteen, josta kuultiin kymmeniä puheenvuoroja tai paneelikeskusteluja. Suomalaisittain ehkä tunnetuimmat puhujat olivat Italian pääministeri Giorgia Meloni, kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson sekä australialaisamerikkalainen evankelista, ilman raajoja syntynyt Nick Vujicic. Päähuomion veti kuitenkin konferenssin valovoimainen emäntä, presidentti Novák, joka esitti puheenvuorossaan 12 pointtia perheiden asioiden edistämiseksi:

  1.  Haluamme vanhemmille vapautta! Vanhemmilla on oikeus, vastuu ja velvollisuus kasvattaa lapsiaan. Täällä ei ole sijaa millekään ideologialle.
  2. Emme saa antaa kenenkään riistää lapsiltamme heidän identiteettiinsä perustuvaa turvallisuuden tunnetta. Tytöiksi syntyneiden pitää saada kasvaa tytöiksi ja poikien pojiksi.
  3. Perhepolitiikan päättäjät! Älkää synnyttäkö mielipahaa perheitä kohtaan! Olkoon perhepolitiikka kansallinen yhteinen nimittäjä!
  4. Unkarilaisten perheiden puolustaminen kotimaassa ja ulkomailla! Unkarin ei pitäisi antaa suostumustaan perheen vastaisiin päätöksiin!
  5. Turvaa perheille! Pidetään päiväkotimme, koulumme, kylämme, kaupunkimme, maamme ja rajamme turvassa. Jatkakaamme elämäämme ilman, että meidän tarvitsee olla huolissamme lapsistamme ja ikääntyvistä vanhemmistamme!
  6. Riittävät mahdollisuudet lapsiperheille! Älkööt ne, joilla on lapsia, olko huonommassa asemassa kuin ne, jotka vapaaehtoisesti päättävät olla hankkimatta lapsia. Lastenhankkiminen ei saa muodostua köyhyysriskiksi.
  7. Poistakaamme taloudelliset esteet vanhempien toivomien lasten syntymältä! Perheiden tulisi voida hankkia niin monta lasta kuin haluavat, silloin kun he haluavat!
  8. Arvostus vanhuksia kohtaan! Vanhempamme ja isovanhempamme työskentelivät lujasti Unkarin kukoistamiseksi. Tunnustetaan heidän saavutuksensa perheissä ja yhteisöissä! Vahvistakaamme keskinäistä yhteyttä sukupolvien välisten erojen sijaan!
  9. Todellinen valinnanvapaus naisille! Kenenkään äidin ei pitäisi joutua luopumaan lasten hankkimisesta työn takia tai työstä lasten saamisen takia! Oikea arvostus kokoaikaisille äideille!
  10. Varjellaan omistusasunnon turvallisuutta! Autetaan nuoria hankkimaan oma asunto!
  11. Kilpailukykyinen julkinen koulutus, ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus, nykyaikainen terveydensuojelu! Puolustetaan niitä, joilla on keskimääräistä vaikeampaa.
  12. Huomio rajojemme ulkopuolella oleviin unkarilaisille perheisiin! Syntyipä lapsi kotimaassa tai ulkomailla, välitämme tasavertaisesti!

Papit siunasivat huippukokouksen – Jordan B. Peterson haastoi yleisön

Konferenssi alkoi eri kirkkokuntien johtajien ja Unkarin juutalaisyhteisön rabbin pitämällä hartaushetkellä, jossa korostui Jumalan luomisjärjestys, perheiden ja lasten hyvinvointi sekä avioliiton ja elämän pyhyys.

Konferenssin yksi tähtipuhujista oli yksi aikamme seuratuimpia konservatiivisia julkkiksia, kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson, joka haastoi yleisöään avioliiton dynamiikasta:

-Avioliitto on jatkuvaa neuvottelua subjektiivisesta ja yhteisestä identiteetistä. Voit toki sanoa, että olen mitä olen, mikä on nykyaikainen subjektiivinen väite, voin määritellä itseni, miten tahansa haluan. Ja siitä seuraa, että voin tehdä mitä haluan, milloin haluan, kenelle haluan, miten haluan. Mutta se ei tule toimimaan, ainakaan avioliitossa.

– Lapsen kasvattaminen kestää 18 tai 20 vuotta, joten sinulla on oltava vakaa sosiaalinen ympäristö tuona aikana, ja se on liikaa työtä yhdelle henkilölle. Se on paljon työtä myös kahdelle, joten tarvitset vakaan parin tuodaksesi lapset maailmaan.

Avioliiton ihannetta kannattaa puolustaa

– Ja vaikka ymmärrämme, että perhekäsityksemme ytimessä on välttämätön ihanne, meidän on myös ymmärrettävä, että syntisinä me kaikki olemme vailla Jumalan kirkkautta. Eli emme ilmaise itseämme täydellisesti sellaisina perheenjäseninä, joita meidän pitäisi olla, ja sen seurauksena meillä on oltava jonkin verran suvaitsevaisuutta. Mutta se ei tarkoita, että uhraisimme ihanteen.

Petersonin mukaan länsimainen yhteiskunta on tarjonnut nuorille rajoittamattomia oikeuksia ja hedonistista itsetyytyväisyyttä 60 vuoden ajan, minkä seurauksena he ovat ahdistuneita ja toivottomia. Tilalle hän ehdotti ideaa vapaaehtoisen maksimaalisen vastuun ottamisesta itsestä ja perheestä, mikä auttaa vaikeidenkin aikojen yli.

Rukous presidentin puolesta

Huippukokous päättyi ilman raajoja syntyneen evankelistan Nick Vujicicin puheenvuoroon, jonka aluksi hän kertoi, kuinka Jumala pelasti hänet toivottomuudesta ja antoi hänelle vaimon ja neljä lasta.

Satapäinen yleisö seurasi liikuttuneena evankelistan puhetta, jonka päätteeksi hän kutsui presidentti Novákin lavalle rukoillakseen hänen puolestaan.

Perhepolitiikka kantaa hedelmää: avioliitot kasvussa, abortit laskussa

 

2010

2022

Muutos

Kokonaishedelmällisyysluku (lapsia per nainen)

1,25

1,52

+21,6 %

Syntyneiden lasten määrä

90 335

88 400

-2,1

Solmittujen avioliittojen määrä

35 520

64 100

+80,5 %

Avioerojen määrä

23 873

17 500

-26,7 %

Aborttien määrä

40 449

21 800

-46,1 %

Työllisyysaste

62,2 %

80,2 %

+28,9 %

Naisten työllisyysaste

59,0 %

75,3 %

+27,6 %

Avioliitossa syntyneiden lasten osuus

50,2 %

75,0 %

+49,4 %

Köyhyysuhan alla elävät lapset (<18-vuotiaat, * v. 2015)

40,3 %*

18,1 %

-55,1 %

Taulukko kopioitu Budapest Demographic Summitin osallistujamateriaaleista.

Teksti: Risto Huvila